Wednesday, June 3, 2020

NRMjobs Quiz answers 4-June-2020

This week’s theme: ‘World Environment Day’

 

(1) In what year was the first World Environment Day celebrated?

 

Answer: 1974

 

(2) What is the theme for the 2020 World Environment Day? (bonus: what was the theme in 2019?).

 

Answer: ‘Biodiversity’ (bonus: ‘Beat Air Pollution’).

 

(3) What country is the official host of the 2020 World Environment Day? (bonus: what country was the 2019 host?)

 

Answer: Colombia, in partnership with Germany (bonus: China).

 

(4) World Environment Day has only ever been hosted once by Australia, in 2000. What was the host city?

 

Answer: Adelaide.

 

(5) Which of the following is NOT also celebrated in the US on 5 June? (a) National Donut Day (b) National Moonshine Day (c) National Veggie Burger Day (d) Take Your Dog to Work Day (e) National Gingerbread Day.

 

Answer: (d) Take Your Dog to Work Day (held on 26 June).

Wednesday, May 27, 2020

NRMjobs Quiz answers 28-May-2020

This week’s theme: ‘Acacias’

 

(1) Approximately how many species of Acacia occur naturally in Australia? (a) 1,000 (b) 2,000 (c) 4,000 (d) 8,000

 

Answer: (a) 1,000

 

(2) Fill in the blank in this John Williamson song lyric: “Hey it’s July and the winter sun is shining / And …. is my friend”.

 

Answer: Cootamundra wattle.

 

(3) What is the official date of National Wattle Day in Australia?

 

Answer: 1 September.

 

(4) Made famous in a 1964 Slim Dusty song about a retired drover, what is a common name for the desert wattle Acacia cambagei?

 

Answer: Gidgee.

 

(5) What species of prickly wattle, endemic to the south-eastern Australian mainland, has common names including ‘kangaroo thorn’, ‘hedge wattle’ and ‘bugger bush’?

 

Answer: Acacia paradoxa

Wednesday, May 20, 2020

NRMjobs Quiz answers 21-May-2020

This week’s theme: ‘Galahs’

 

(1) How many sub-species of galah are usually recognised?

 

Answer: Three (Western Australian form, Eolophus roseicapilla roseicapilla, South-eastern form, Eolophus roseicapilla albiceps, Northern form Eolophus roseicapilla kuhli).

 

(2) Where in Australia was the former township of Galah? (bonus: What town on the Castlereagh River takes its name from the Wiradjuri term for “place of galahs”)

 

Answer: Victoria (Mallee region - between Walpeup and Ouyen, south of Mildura). Bonus: Gulargambone, NSW.

 

(3) What is the simplest way to tell the sexes apart in galahs?

Answer: The eyes (females have pinkish-red eyes, males have dark brown eyes).

 

(4) Collected in 1801, where is the holotype specimen of the galah currently held?

 

Answer: Paris (Muséum National d’Histoire Naturelle du Paris - Baudin Expedition collection).

 

(5) Where would you find The Big Galah?

 

Answer: Kimba, South Australia.

 

This week’s Quiz is dedicated to the dozen-odd rescue galahs which have graced the NRMjobs office over the past 22 years (and in particular to the indomitable ‘Moby’ - below - currently recovering from injury).


Moby image


Wednesday, May 13, 2020

NRMjobs Quiz answers 14-May-2020

This week’s theme: ‘Ants’

 

(1) What long-legged invasive ant from South East Asia, named for its erratic behaviour, has devastated crab populations on Christmas Island?

 

Answer: Yellow crazy ant (Anoplolepis gracilipes)

 

(2) Who was the director of the 1984 movie ‘Where the Green Ants Dream’, about an Aboriginal land rights case.

 

Answer: Werner Herzog.

 

(3) What aggressive native ant, common in southern Australia, has a sting which is occasionally fatal to humans, and is responsible for about 90% of ant allergies in Australia?

 

Answer: Hopper ant / Jack jumper ant (Myrmecia pilosula).

 

(4) Papunya in the Northern Territory - and the associated Papunya Tula art movement - is named after what type of edible native ant?

 

Answer: Honeypot ant / honey ant (Melophorus bagoti and Camponotus inflatus spp.)

 

(5) When the ants go marching five by five, what does the little one stop to do?

 

Answer: Take a dive.

Wednesday, May 6, 2020

NRMjobs Quiz answers 7-May-2020

This week’s theme: ‘Fish’

 

(1) What is the marine emblem of NSW?

 

Answer: The Blue groper (Achoerodus viridis).

 

(2) Which of these fish is the odd one out, and why?: Golden perch, Callop, Silver perch, Yellowbelly.

 

Answer: Silver perch (Golden perch, Callop and Yellowbelly are all common names for Macquaria ambigua; Silver perch is a different species - Bidyanus bidyanus).

 

(3) Where on a fish would you find the caudal fin?

 

Answer: Tail.

 

(4) What jawless fish of southern Australia spends the early part of its lifecycle in freshwater, migrates to the sea as an adult, then returns to freshwater to spawn and die.

 

Answer: Pouched lamprey (Geotria australis).

 

(5) What is the title of the popular short story by Henry Lawson, in which three gold miners disastrously try to improve their fishing luck with a home-made explosive device?

 

Answer: The Loaded Dog.

Wednesday, April 29, 2020

NRMjobs Quiz answers 30-Apr-2020

This week’s theme: ‘Rivers’

(1) The Murray River’s flow is severely constrained by three narrow points as it passes through the redgum forest area downstream of Tocumwal. What do river managers call this constrained reach?

Answer: The Barmah Choke.

(2) What do the following five rivers have in common?: Hunter River (NSW), Murray River (NSW/Vic/SA), Lockhart River (Qld), Serpentine River (Tas) and Fitzroy River (Qld).

Answer: They all have counterparts in Western Australia (ie. rivers of the same name).

(3) What is the largest constructed reservoir in Australia? (bonus point: what is the second largest?).

Answer: Lake Gordon (Tasmania). Bonus: Lake Argyle (WA).

(4) Which famous scientist published an explanation in 1926 of why rivers meander?

Answer: Albert Einstein (‘Die Ursache der Mäanderbildung der Flußläufe und des sogenannten Baerschen Gesetzes’, Naturwissenschaften, 14, 223–224, 1926).

(5) What two rivers were dammed in the 1970s to flood Lake Pedder, transforming it into Tasmania’s second largest lake? (one point each).

Answer: Serpentine River and Huon River.

Wednesday, April 22, 2020

NRMjobs Quiz answers 23-Apr-2020

This week’s theme: ‘Frogs’

(1) What recently extinct Queensland frog species has been the subject of a much-publicised ‘Lazarus project’ aimed at resurrecting the species?

Answer: The gastric brooding frog (Rheobatrachus vitellinus / Rheobatrachus silus).

(2) What is the name of the mythological frog who in a popular Aboriginal legend swallowed all the fresh water in the world? (bonus point: what animal succeeded in making him release the water again?)

Answer: Tiddalik (aka Molok). Bonus: Nabunum the eel.

(3) Which famous Australian herpetologist, known as ‘The Frog Man’, died in Adelaide on 26 March this year?

Answer: Professor Mike Tyler.

(4) What disease, discovered by Australian researcher Lee Berger in 1998, has caused the decline and extinction of numerous frog species in Australia and throughout the world?

Answer: Amphibian chytrid fungus (Chytridiomycosis).

(5) Why until the 1960s did medical laboratories keep large breeding populations of exotic African clawed frogs (Xenopus laevis)?

Answer: To use as human pregnancy tests (urine injected from a pregnant woman triggered egg-laying in the frogs).

Wednesday, April 15, 2020

NRMjobs Quiz answers 16-Apr-2020

This week’s theme: ‘Fire’

(1) In what year was Victoria’s Country Fire Authority officially established? (bonus points: in what year was NSW’s Rural Fire Service officially established?)

Answer: 1945 (bonus point: 1997).

(2) Three Australian raptor species – whistling kites, black kites and brown falcons – have been dubbed collectively as ‘firehawks’. Why?

Answer: During fires they reportedly carry away burning twigs and use them to ignite new areas, in order to flush out prey.

(3) In February 2020 the Federal Government established a Royal Commission into National Disaster Arrangements (aka the Bushfires Royal Commission), and appointed three commissioners. Who are they? (one point each).

Answer: Air Vice Marshal Mark Binskin, Dr Annabelle Bennett & Professor Andrew Macintosh.

(4) The term ‘fire-stick farming’ was coined in a 1969 book authored by an Australian archaeologist. What was the archaeologist’s name? (bonus point: what was the title of the book?).

Answer: Rhys Jones (bonus: Fire-Stick Farming).

(5) Approximately how many homes in Australia were lost to bushfires between June 2019 and February 2020? (a) 2,500 (b) 3,500 (c) 4,500 or (d) 5,500.

Answer: (b) 3,500.

Wednesday, April 8, 2020

NRMjobs Quiz answers 09-Apr-2020

This week's theme: 'Monotremes'

(1) In how many countries do monotremes occur naturally?

Answer: Three (Australia, New Guinea and Indonesia).

(2) What is generally accepted as the common name of a baby monotreme? (bonus point: A former member of which famous Australian rock band is often credited with coining the name?).

Answer: Puggle (bonus: Tony Barber from Billy Thorpe and the Aztecs).

(3) True or false?: Monotremes have no external ears.

Answer: True (monotremes have no pinnae).

(4) The name ‘Echidna’ comes from which people’s ancient mythology?

Answer: Greek.

(5) Monotremes have a rare ‘sixth sense’ which they share with sharks, some fish, bees, cockroaches and one species of dolphin. What is it?

Answer: Electroreception (aka electroception – the ability to perceive electrical stimuli).

Monday, March 30, 2020

NRMjobs Quiz answers 02-Apr-2020

This week’s theme: ‘Viruses’

(1) What viral disease escaped from quarantine on Wardang Island in South Australia in the spring of 1995?

Answer: Rabbit haemorrhagic disease (RHD) / Rabbit calicivirus disease (RCD).

(2) What is the devastating viral disease Psittacine Circovirus Disease more commonly known as? (bonus point – what group of species does it infect?).

Answer: Beak and feather disease (bonus: cockatoos, lorikeets and parrots – aka Psittaciformes)

(3) In the summer of 1950/51, three prominent Australian scientists injected themselves with live myxoma virus, to demonstrate that myxomatosis was harmless to humans. Who were they? (one point for each)

Answer: Frank Fenner, Ian Clunies Ross and Macfarlane Burnet.

(4) What was the main symptom of a viral epidemic which swept through kangaroo populations in several States between April 1994 and July 1996?

Answer: Blindness.

(5) What virus is named after the Brisbane suburb where it was first documented as jumping species into humans in 1994? (bonus point – what Australian species is the native reservoir of the virus?).

Answer: Hendra virus. (bonus: flying foxes).