Thursday, March 11, 2021

NRMjobs Quiz answers 11-Mar-2021

This week’s theme: ‘Worms’

(1) The world’s largest earthworm, Megascolides australis (aka karmai) can reportedly grow up to three metres long. Where in Australia would you find it?

Answer: Gippsland, Victoria.

(2) Who spent 40 years studying the role of earthworms in soil formation, and published his findings in a book titled The Formation of Vegetable Mould through the Action of Worms?

Answer: Charles Darwin.

(3) Where would you find the giant, fictional worm known reverentially as Shai-Hulud?

Answer: On the planet Arrakis (aka Dune).

(4) Hypolimnus pedderensis was the first species of earthworm recorded to have been sent extinct by human activities. Where did it live?

Answer: Lake Pedder, Tasmania.

(5) What is the missing word in William Blake’s famous short poem: “O Rose thou art sick / The … worm / That flies in the night / In the howling storm / Has found out thy bed / Of crimson joy / And his dark secret love / Does thy life destroy.”

Answer: Invisible.

Thursday, March 4, 2021

NRMjobs Quiz answers 04-Mar-2021

This week’s theme: ‘Rattle’

(1) What happens to a rattlesnake’s tail each time it sheds its skin?

Answer: A new segment is added to the rattle.

(2) What does it mean in Australia when someone tells you to “rattle your dags”?

Answer: Hurry up.

(3) What is the common name for plants of the Crotalaria genus?

Answer: Rattlepods.

(4) What does it mean to “ride the rattler”?

Answer: Jump onto a moving freight train to avoid paying for a ticket.

(5) In what series does the fictional character mockingly known as Rattleshirt appear? (bonus: what is his own preferred name?).

Answer: Game of Thrones (bonus: Lord of Bones).


Thursday, February 25, 2021

NRMjobs Quiz answers 25-Feb-2021

This week’s theme: ‘Sap’

(1) Vascular plants have two types of sap: xylem sap and phloem sap. Which one carries water from the roots up to the leaves?

Answer: Xylem sap.

(2) Which of the following is not a meaning for ‘sap’? (a) Vigour (b) To weaken (c) A club (d) A trench (e) A gullible fool (f) A small tree.

Answer: (f) A small tree.

(3) True or false: Amber is formed from fossilised tree sap?

Answer: False: Amber is formed from fossilised tree resin.

(4) What is a sapper?

Answer: A soldier responsible for tasks such as building and repairing roads and bridges, laying and clearing mines, etc.

(5) What common food product is made from the sap of the north American tree, Acer saccharum?

Answer: Maple syrup.

Thursday, February 18, 2021

NRMjobs Quiz answers 18-Feb-2021

This week’s theme: ‘-icles’

(1) What are spikes of ice formed when dripping water freezes?

Answer: Icicles.

(2) What is the collective name for the three middle ear bones found in all mammals?

Answer: Ossicles.

(3) What are multi-branched clusters of flowers, especially in grasses?

Answer: Panicles.

(4) What are small secretory cavities, sacs or glands – such as the pits in the skin from which hairs grow on mammals?

Answer: Follicles.

(5) What are small, fluid filled organelles which store and transport materials within cells?

Answer: Vesicles.


Thursday, February 11, 2021

NRMjobs Quiz answers 11-Feb-2021

This week’s theme: ‘Sixty’

(1) What is 60 degrees Celsius in Farenheit? (bonus: what is 60 degrees Farenheit in Celsius?)

Answer: 140 Farenheit (bonus 15.56 Celsius).

(2) Sexaginta means ‘sixty’ in what language?

Answer: Latin.

(3) How bright (in lumens) is a standard 60-watt incandescent bulb? (a) 60 lumens (b) 800 lumens (c) 10,000 lumens (d) 120,000 lumens?

Answer: (b) 800 lumens.

(4) In what year did the Australian TV program 60 Minutes first go to air in Australia?

Answer: 1979.

(5) If a triangle has two 60-degree corners, what angle is the third corner?

Answer: 60 degrees.

Bonus question: On what day was the NRMjobs quizmaster born?

Answer: 11 February, 1961 (Yep, it’s my 60th today. Hope you are enjoying the quizzes).





Thursday, February 4, 2021

NRMjobs Quiz answers 4-Feb-2021

This week’s theme: ‘Sharks’

(1) What is a baby shark called?

Answer: A pup.

(2) How many bones are there in a shark’s skeleton?

Answer: None.

(3) What did carpenters traditionally use sharkskin for?

Answer: Sand paper.

(4) True or false?: Baby sharks sometimes prey on their siblings whilst still inside the womb.

Answer: True.

(5) Which English sea captain gave the name ‘Shark Bay’ in 1699 to the natural feature, 800km north of Perth, known by Aboriginal people as Gutharraguda?

Answer: William Dampier.


Thursday, January 28, 2021

NRMjobs Quiz answers 28-Jan-2021

This week’s theme: ‘Channels’

(1) What are the three major rivers which flow through Queensland’s Channel Country and drain into Kati Thanda (Lake Eyre)?

Answer: Cooper Creek, Diamantina River and Georgina River.

(2) What is the difference between a canal and a channel?

Answer: A canal is always artificial; a channel is (usually) natural.

(3) What Australian scientific body has its headquarters at 203 Channel Highway, Kingston, Tasmania?

Answer: Australian Antarctic Division.

(4) In Australia, Channel 5 and Channel 35 are legally reserved for emergency use only on what radio network?

Answer: UHF CB.

(5) The D'Entrecasteaux Channel lies between Tasmania and what offshore island?

Answer: Bruny Island.


Thursday, January 21, 2021

NRMjobs Quiz answers 21-Jan-2021

(1) Where on a plant would you find apical meristems? (bonus: where would you find intercalary meristems?).

Answer: Tips of roots and shoots (bonus: Nodes between leaves, or at the base of leaves).

(2) What does the acronym STEM stand for?

Answer: Science, Technology, Engineering & Mathematics.

(3) Which of the following is not a stem vegetable: (a) Asparagus (b) Broccoli (c) Celery (d) Kohlrabi (e) Rhubarb?

Answer: (b) Broccoli.

(4) Where does this lyric come from? - “Long stem roses are the way to your heart, but he needs to start with your head” (one point each for the artist and the song).

Answer: Madonna / Express Yourself.

(5) What is the main difference between a human stem cell and any other kind of human cell?

Answer: Stem cells are undifferentiated (ie they are ‘blanks’, with the potential to turn into many different cell types). Other human cells are differentiated, with their cell type already determined.

Thursday, January 14, 2021

NRMjobs Quiz answers 14-Jan-2021

This week’s theme: ‘Alienists’

(1) What leading, German-born botanist is believed to have deliberately introduced blackberry to Australia in the mid-1800s?

Answer: Ferdinand Mueller.

(2) The tiny town of Boolarra in Victoria’s Latrobe Valley is famous for its annual folk music festival. But what is it infamous for?

Answer: The source of the highly invasive Boolarra strain of carp.

(3) What is Thomas Austin infamous for?

Answer: The successful introduction of rabbits to Australia.

(4) What Australian biologist is the author of two books – Feral Future and The New Nature – dealing with invasive species and disrupted ecosystems.

Answer: Tim Low.

(5) True or false?: Cane toads were introduced to Australia by the CSIRO.

Answer: False: Cane toads were introduced by the Bureau of Sugar Experiment Stations.

Thursday, January 7, 2021

NRMjobs Quiz answers 7-Jan-2021

This week’s theme: ‘Roots’

(1) What is a murnong?

Answer: Yam daisy (Microseris sp.)

(2) Which politician is known colloquially as ‘The Beetrooter’?

Answer: Barnaby Joyce.

(3) In which State or Territory is the Canning Stock Route located?

Answer: Western Australia.

(4) What is a pig-root?

Answer: When a horse (or other animal) kicks up with its back legs, while keeping its forelegs on the ground.

(5) What is ‘root beer’ called in Australia?

Answer: Sarsparilla.