Thursday, July 8, 2021

NRMjobs Quiz answers 08-Jul-2021

This week’s theme: ‘Gecko’

(1) How many digits are there on a gecko’s foot?

Answer: Five.

(2) The gecko Underwoodisaurus milii has a distinctive tail and call. What is it commonly known as?

Answer: Barking gecko (aka Thick-tailed gecko).

(3) How many species of geckos are native to Tasmania?

Answer: None.

(4) How is the gecko species Hemidactylus frenatus different from all others in Australia?

Answer: It is an introduced species (Common or Asian House Gecko)

(5) In what 1987 movie did the character Gordon Gecko feature? (bonus which actor played Gecko?).

Answer: Wall Street (bonus Michael Douglas).

Thursday, July 1, 2021

NRMjobs Quiz answers 1-Jul-2021

This week’s theme: ‘Emu’

(1) The emu is the only surviving representative of the genus Dromaius. What is the emu’s species (specific) name?

Answer: Novaehollandiae (Dromaius novaehollandiae).

(2) In WA’s infamous ‘Great Emu War’, Australian soldiers armed with machine guns unsuccessfully tried to wipe out a large population of emus. In what year was it?

Answer: 1932.

(3) What happened in 1953 at Emu Field in SA?

Answer: British nuclear weapons tests (Totem 1 and Totem 2).

(4) Who wrote the song Old Man Emu, and released it as a single in 1970?

Answer: John Williamson.

(5) What is the incubation period of an emu egg? (a) 23 days (b) 34 days (c) 45 days (d) 56 days.

Answer: (d) 56 days.

Thursday, June 24, 2021

NRMjobs Quiz answers 24-Jun-2021

This week’s theme: ‘Old measures’

(1) How deep is a fathom?

Answer: 1.83 metres (6 feet).

(2) How many yards are there in a chain? (bonus: how many chains are there in a furlong?).

Answer: 22 (bonus: 10).

(3) What ancient unit of length was based on the distance from the elbow to the middle finger?

Answer: Cubit.

(4) What is a speed of 1.852 kilometres per hour?

Answer: One knot.

(5) A glean is a measure of 25 what?

Answer: Herrings.

Thursday, June 17, 2021

NRMjobs Quiz answers 17-Jun-2021

This week’s theme: ‘Abbreviations’

(1) What does the abbreviation COVID-19 stand for?

Answer: CO(rona) VI(rus) D(isease) 2019

(2) What does WSUD stand for?

Answer: Water-Sensitive Urban Design.

(3) In twitcher slang, what is an LBJ?

Answer: Little Brown Job.

(4) What is N-(phosphonomethyl)glycine better known as?

Answer: Glyphosate.

(5) What is the GBRMPA?

Answer: Great Barrier Reef Marine Park Authority.

Thursday, June 10, 2021

NRMjobs Quiz answers 10-Jun-2021

This week’s theme: ‘Stars’

(1) Starflowers, also known as fringe myrtles, are an endemic group of Australian native shrubs belonging to what genus?

Answer: Calytrix.

(2) What is the nearest star to the Sun? (bonus: how far away is it, to the nearest light-year?).

Answer: Proxima Centauri (bonus: 4.24 light-years)

(3) What do starfish have in common with the braking system on a car?

Answer: Both operate using hydraulics.

(4) The Geminid meteor shower is the most reliably spectacular display of shooting stars in the southern hemisphere. In which month can it be observed?

Answer: December.

(5) Fill in the missing word: The star … was first patented in NSW in 1926.

Answer: Picket (Dropper or Post also accepted).

Thursday, June 3, 2021

NRMjobs Quiz answers 03-Jun-2021

 This week's theme: 'Seeds'

(1) What is ballochoric seed dispersal?

Answer: Dispersal by explosive force.

(2) What technique for promoting seed germination was discovered in 1992 by Dr Kingsley Dixon at WA's Kings Park and Botanic Gardens?

Answer: Smoke treatment.

(3) Complete this proverb: "One years seeding makes … … …"

Answer: Seven years weeding.

(4) What is a parthenocarpic fruit?

Answer: Seedless or unfertilised fruit.

(5) Which Australian musician once headed a band called 'The Bad Seeds'

Answer: Nick Cave.

Thursday, May 27, 2021

NRMjobs Quiz answers 27-May-2021

This week’s theme: ‘Seconds’

(1) What is the second highest mountain in Australia?

Answer: Mount Townsend (NSW)

(2) What is Australia’s second largest State or Territory?

Answer: Queensland.

(3) What, after Tasmania, is Australia’s second largest island? (bonus: what is the 3rd largest?).

Answer: Melville Island, NT (bonus: Kangaroo Island, SA).

(4) What is the second full moon in a month called?

Answer: Blue moon.

(5) What is Australia’s second oldest national park?

Answer: Belair National Park, SA.

Thursday, May 20, 2021

NRMjobs Quiz answers 20-May-2021

This week’s theme: ‘Body parts’

(1) What is a chela?

Answer: A pincer or nipper (such as on a crab or crayfish).

(2) What is the bag-shaped body (containing hearts and other organs) of an octopus called? (bonus: how many hearts does an octopus have?).

Answer: Mantle (bonus: three).

(3) What is a clitellum?

Answer: The saddle-like ring (usually light coloured) on the body of worms and leeches.

(4) On what kind of animal will you find coverts?

Answer: A bird.

(5) What is a pizzle? (bonus: what used to be made out of pizzles).

Answer: Penis, especially of a bull (bonus: whips).

Thursday, May 13, 2021

NRMjobs Quiz answers 13-May-2021

This week’s theme: ‘Hills’

(1) What is the highest mountain in Victoria?

Answer: Mount Bogong.

(2) Which multi-national corporation originally took its name from the NSW city of Broken Hill?

Answer: BHP.

(3) All of Western Australia’s 20 highest peaks are in what mountain range? (bonus: What is the highest peak in WA?)

Answer: Hammersley Range (bonus: Mount Meharry).

(4) What iconic Australian product was first manufactured by Lance Hill in an Adelaide backyard in 1945?

Answer: Hills Hoist.

(5) Blue Hills ran from February 1949 until September 1976. What was it?

Answer: ABC Radio serial.

Thursday, May 6, 2021

NRMjobs Quiz answers 6-May-2021

This week’s theme: ‘Glow’

(1) What word means the biochemical emission of light by living organisms?

Answer: Bioluminescence.

(2) In October 2020 scientists made the surprise discovery that platypuses glow green under ultraviolet light. Where was the discovery made?

Answer: United States (from specimens in the Field Museum of Natural History, Chicago, Illinois and the University of Nebraska State Museum).

(3) The insect genus Arachnocampa, endemic to Australia and New Zealand, consists of nine species of fungus gnats. What are their larvae commonly known as?

Answer: Glow worms.

(4) The Southern Lights (Aurora Australis) are visible from which four countries? (one point each).

Answer: Australia, New Zealand, Chile and Argentina.

(5) Omphalotus nidiformis, a white, gilled mushroom species found in southern Australia, is famous for glowing in the night. What is its common name?

Answer: Ghost fungus.