Wednesday, August 5, 2020

NRMjobs Quiz answers 6-August-2020

This week’s theme: ‘Emblems’

 

(1) What is the official bird emblem of Australia?

 

Answer: Emu.

 

(2) What is the animal emblem of NSW?

 

Answer: Platypus.

 

(3) The leafy sea dragon, Phycodurus eques, is the fish emblem of what State / Territory?

 

Answer: South Australia.

 

(4) Sturt’s desert rose is the floral emblem of what State / Territory?

 

Answer: Northern Territory.

 

(5) Match the bird with its State / Territory (one point each): (a) Yellow wattle bird, (b) Black swan, (c) Kookaburra, (d) Wedge-tailed eagle, (e) Helmeted honey eater, (f) Gang-gang cockatoo, (g) Piping shrike, (h) Brolga.

 

Answer: (a) Yellow wattle bird – Tasmania (b) Black swan – WA (c) Kookaburra – NSW (d) Wedge-tailed eagle – NT (e) Helmeted honey eater – Victoria (f) Gang-gang cockatoo – ACT (g) Piping shrike – SA (h) Brolga.- Queensland.

Wednesday, July 29, 2020

NRMjobs Quiz answers 30-July-2020

This week's theme: 'Dragons'

(1) 
Tympanocryptis pinguicolla is a tiny, endangered dragon found in native grasslands in the Canberra region. What is its common name?
 

Answer: Grassland Earless Dragon.

 

(2) Believed to be the largest of its kind in the world, Petalura ingentissima is a giant flying dragon from which State?

 

Answer: Queensland (Giant petaltail dragonfly).

 

(3) What climbing, swimming dragon from Eastern Australia can grow up to one metre long, and has a crest of spikes running from its head down its spine to its tail.

 

Answer: Eastern Water Dragon (Intellagama lesueurii).

 

(4) Ctenophorus maculosus is found on the shores of Kati Thanda. What is its common name?

 

Answer: Lake Eyre Dragon.

 

(5) What extinct Australian relative of Indonesia’s Komodo dragon was the largest terrestrial lizard that ever lived?

 

Answer: Megalania (Megalania prisca).

Wednesday, July 22, 2020

NRMjobs Quiz answers 23-Jul-2020

This week’s theme: ‘Lines’

 

(1) Who surveyed the 19th century line on South Australian maps which marked the limit of reliable annual rainfall?

 

Answer: George Goyder.

 

(2) What line, drawn up by a famous English evolutionary theorist, marks the division between the fauna of South East Asia and the fauna of Australia?

 

Answer: The Wallace Line.

 

(3) What quintessentially Australian lines were popularised by author Bruce Chatwin in his ground-breaking 1987 book?

 

Answer: Songlines

 

(4) What line did Charles Todd complete in 1872?

 

Answer: The Overland Telegraph Line (from Port Augusta to Darwin).

 

(5) What organisation, founded by former Australian park ranger Sean Willmore, aims to protect and support park rangers around the world?

 

Answer: The Thin Green Line Foundation.

Wednesday, July 15, 2020

NRMjobs Quiz answers 16-Jul-2020

This week’s theme: ‘Landcare’

 

(1) What significant landcare event occurred on the 20th anniversary of the first moon landing? (bonus point: where did it take place?).

 

Answer: Prime Minister Bob Hawke officially launched the national Landcare movement by announcing the first Decade of Landcare (bonus: near Wentworth, at the confluence of the Murray and Darling Rivers).

 

(2) What does the acronym RALF stand for?

 

Answer: Regional Agricultural Landcare Facilitator.

 

(3) On 25 November, 1986 Australia’s first official Land Care group formed near St Arnaud in Victoria. What was the group’s name?

 

Answer: Winjallok Landcare Group,.

 

(4) Approximately how many landcare groups currently exist in Australia? (a) 1,000 (b) 2,000 (c) 3,000 (d) 4,000 (e) 5,000.

 

Answer: (d) 4,000.

 

(5) Which former Australian Landcare Ambassador was also Darth Vader’s stepfather?

 

Answer: Actor Jack Thompson.

Wednesday, July 8, 2020

NRMjobs Quiz answers 9-Jul-2020

This week’s theme: ‘Bush regeneration’

 

(1) In the 1960s two Sydney sisters pioneered a new bush regeneration method which is often named after them. What were their names?

 

Answer: Joan and Eileen Bradley.

 

(2) What product originally developed for shoe care has been widely adopted by the bush regeneration community?

 

Answer: Swabber bottle / sponge bottle applicator.

 

(3) What annual national volunteer bushcare event, founded in 2008, has been cancelled this year due to the COVID-19 pandemic?

 

Answer: Bushcare’s Big Day Out (aka Bushcare's Major Day Out).

 

(4) True or false: Bush regeneration work targets the most degraded areas of a site first.

 

Answer: False – bush regeneration targets the best native vegetation for protection first.

 

(5) Which of the following is NOT a technique used by bush regenerators? (a) hand pulling (b) boundary buffering (c) minimum disturbance (d) conservation tillage (e) cut and swab.

 

Answer: (d) Conservation tillage.

Wednesday, July 1, 2020

NRMjobs Quiz answers 2-Jul-2020

This week’s theme: ‘Boring’

 

(1) What and where is the Gnangara Mound? (bonus: What is the name of the second, smaller Mound to the south of the Gnangara Mound?)

 

Answer: A large unconfined aquifer, located north of Perth’s Swan River (bonus: Jandakot Mound).

 

(2) True or false?: The Great Artesian Basin and the Murray-Darling Basin do not overlap?

 

Answer: False. The southern Great Artesian Basin underlies much of the northern Murray-Darling Basin.

 

(3) Where in Australia would you find the Windmill Museum?

 

Answer: Penong, Nullarbor Plain, South Australia.

 

(4) In 2014, who controversially suggested that Australian scientists should investigate dowsing or water divining to help farmers locate underground water?

 

Answer: The CSIRO’s (then) incoming Chief Executive Officer, Larry Marshall.

 

(5) Complete this line from Banjo Paterson’s Song of the Artesian Water: “If the Lord won't send us water, oh, we'll get it from … …”

 

Answer: The devil.

Wednesday, June 24, 2020

NRMjobs Quiz answers 25-Jun-2020

This week’s theme: ‘WONS’

 

(1) When the first ‘Weeds of National Significance’ (WONS) list was released in 1999, how many WONS were listed on it? (bonus: how many WONS are on the list now?).

 

Answer: 20 (bonus: 32).

 

(2) Gorse or Furze (Ulex europaeus) is a prickly WONS shrub which sheds large numbers of hard-coated seeds. How long can these seeds remain dormant in soil?

 

Answer: Up to 30 years.

 

(3) Mimosa pigra, a WONS which is a very serious weed of wetlands in the Northern Territory, is commonly known in Australia as “Giant Sensitive Plant”. Why ‘sensitive’?

 

Answer: Its leaves are ‘touch sensitive’ (they fold up when touched).

 

(4) Which of the following is not a WONS? (a) Blackberry (b) Silver nightshade (c) Onion weed (d) Bitou bush (e) Prickly Pear.

 

Answer: (c) Onion weed.

 

(5) What desert-dwelling WONS tree secretes a distinct salty crust on its long, slender leaves?

 

Answer: Athel tamarisk (Tamarix aphylla).

Wednesday, June 17, 2020

NRMjobs Quiz answers 18-Jun-2020

This week’s theme: ‘Ministers’


(1) Who is the current Federal Minister for the Environment? (bonus point: Who is the Federal Assistant Minister for Waste Reduction and Environmental Management?).

 

Answer: Susan Ley (bonus: Trevor Evans).

 

(2) In what year was Australia’s first Federal Minister for the Environment appointed? (bonus points: who was the Minister, and from what political party? - one point for each).

 

Answer: 1971 (bonuses: Peter Howson, Liberal Party).

 

(3) Including the current incumbent, how many people have held the post of Federal Minister for Environment? (a) 18 (b) 24 (c) 32 (d) 46.

 

Answer: (c) 32.

 

(4) Which of the following Prime Ministers was also once a Federal Minister for the Environment: Bob Hawke, John Howard, Julia Gillard, Tony Abbott, Malcolm Turnbull.

 

Answer: Malcolm Turnbull.

 

(5) Who was Australia’s longest-serving Federal Minister for the Environment?

 

Answer: Robert Hill (5 years, 260 days – from 11 March 1996 to 26 November 2001).

Wednesday, June 10, 2020

NRMjobs Quiz answers 11-Jun-2020

This week’s theme: ‘Crayfish’

 

(1) A feral population of what large freshwater crayfish can be found in the waterways on South Australia’s Kangaroo Island?

 

Answer: Marron (Cherax cainni).

 

(2) Where in Australia would you find the world’s largest freshwater crayfish, Astacopsis gouldi?

 

Answer: Tasmania.

 

(3) In what river system does the endangered species Euastacus bispinosus (aka Spiny Freshwater Crayfish or Pricklyback) occur?

 

Answer: Glenelg River, Victoria.

 

(4) What widely farmed Australian crayfish, originally native to north east Queensland and the Northern Territory, has established feral populations in southern Africa, central America and South East Asia.

 

Answer: Redclaw (Cherax quadricarinatus).

 

(5) What prominent South Australian pastoralist and well-known author wrote the 1965 children’s book Tisi and the Yabby?

 

Answer: Geoffrey Dutton.

Wednesday, June 3, 2020

NRMjobs Quiz answers 4-June-2020

This week’s theme: ‘World Environment Day’

 

(1) In what year was the first World Environment Day celebrated?

 

Answer: 1974

 

(2) What is the theme for the 2020 World Environment Day? (bonus: what was the theme in 2019?).

 

Answer: ‘Biodiversity’ (bonus: ‘Beat Air Pollution’).

 

(3) What country is the official host of the 2020 World Environment Day? (bonus: what country was the 2019 host?)

 

Answer: Colombia, in partnership with Germany (bonus: China).

 

(4) World Environment Day has only ever been hosted once by Australia, in 2000. What was the host city?

 

Answer: Adelaide.

 

(5) Which of the following is NOT also celebrated in the US on 5 June? (a) National Donut Day (b) National Moonshine Day (c) National Veggie Burger Day (d) Take Your Dog to Work Day (e) National Gingerbread Day.

 

Answer: (d) Take Your Dog to Work Day (held on 26 June).